Mälestise nimi Vana-Võidu mõisa peahoone, 19. saj

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Peahoone, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Lõuna-Eestile iseloomuliku arvukate ja suurte majandushoonetega hilisklassitsistliku mõisaansambli härrastemaja.

Kirjeldus

Hilisklassitsistlik, 2- korruseline kõrge soklikorrusega kivist hoone. Esi – ja tagafassaadil eendub lai kolmnurkfrontooniga keskrisaliit. Esiküljel peasissepääsu ees on kõrge kivist paraadtrepp. Tagaküljele on lisatud nüüdisaegne juurdeehitus. I korrusel on säilinud ruumide anfilaadsüsteem, keldrites servjoonvõlvid.

Ajalugu

Mõis oli olemas juba 1507. aastal. Oma varasemas arengus oli too paik seotud Wrangellidega, mistõttu mõnda aega nimetatigi seda “Wrangelli mõisaks” (Wrangelss Hoff). 1622. aastal läks see Albedyllidele. Olnud vahepael Carl Adam von Stackelbergi, Possede ning Jürgensonnide käes, ostis selle 1834. aastal George Constantin von Stryck.
Härrastemaja ehitatud 19. sajandi keskel ühekorruselistena, ehitati 1939. aasta suvel kahekorruseliseks ning 1970ndatel ehitati peahoonele juurde kaks tiiba (aula ja õppekorpused).
Peahoones asub juba 1960. aastast põllumajanduslik õppeasutus, praeguse nimega Viljandi Ühendatud Kutsekeskkool

Meedia

- Olev Kenk. Vana-Võidu mõisast avastati seinamaalingud, mis kujutavad Vana-Rooma aegu. ERR.ee 23.01.2016
- Kadri Allikmäe, Elmo Riig. Unikaalsete maalidega Vana-Võidu mõis saab täiesti uue ilme. Sakala 19.03.2021