Mälestise nimi J. v. Biestrami vapp-epitaaf, 1687, Chr. Ackermann (puit, polükroomia)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna Toomkiriku unikaalsesse vappepitaafide kogusse kuuluv ajastuomase kujundusega nikerdkunstiteos barokiajast 17. sajandist.

Kirjeldus

Maanõunik Jürgen von Biestrami (1687-1750) vappepitaaf (koos kaheksa juurdekuuluva väikese vappepitaafiga).

Jürgen von Biestrami vappepitaafi juurde kuuluvad väikesed vappepitaafid
1. Biestrami väike vappepitaaf.
materjal ja tehnika: puit, nikerdus, polükroomia, kullatis, hõbe
autor, valmistamise koht, dateering: 17. sajandi lõpp
mõõtmed: võimatu mõõta (ripub kõrgel)
märgid ja kirjed: tekstitahvlil mustas gooti kirjas:
Baron Biestram N? : 1
eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid, jms.): tolmune, tekstitahvli kiri osaliselt hävinud
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb vapikilp perekonna vapiga: punasel väljal hõbedane rist ja sellest paremal kuldne poolkuu. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver, millelt kõrguvad punased ja kuldsed jaanalinnusuled. Vapikeebi moodustab punane-kuldne-hõbedane akantusornament. All-osas asetseb hõbedane tekstitahvel. 1993-1995 konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.
2. Dönhofi väike vappepitaaf.
mõõtmed: kõrgus 75 cm, laius 65 cm (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb Dönhofi perekonna vapp: hõbedasel väljal profiilis must seapea. Vapikilbile toetunud turvisekiiver on kaduma läinud. Vapikeebi moodustab akantusornament. Allosas hõbedane tekstitahvel
1993 puhastatud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.
3. Osten-Sackeni väike vappepitaaf
mõõtmed: kõrgus 71 cm, laius 61 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb Osten-Sackeni perekonna vapp: neljaksjaotatud vapikilbi ülemine parempoolne ja alumine vasakpoolne väli on jagatud vertikaalselt kaheks- laiemal sinisel väljal horisontaalselt kolm kuldset lainelist linti, kitsal punasel väljal vertikaalne võti. Vapikilbi ülemisel vasakpoolsel ja alumisel parempoolsel sinisel väljal kolm kuueharulist kuldset tähte. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver paabulinnusulgedega, millel kaks ristatud võtit. Vapikeebi moodustab kuldne-sinine akantusornament. Allosas hõbedane tekstitahvel. 1994 konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.
4. Roseni väike vappepitaaf
mõõtmed: kõrgus 75 cm, laius 65 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb vapikilp Roseni perekonna vapiga: kuldsel väljal kolm punast roosiõit. Vapikilbile toetunud turvisekiiver on kaduma läinud. Vapikeebi moodustanud akantusornamendist on säilinud vaid nikerdatud aluslaud. Allosas hõbedane tekstitahvel. 1993 konserveeritud Tallinna Toomiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.
5. Tiesenhauseni väike vappepitaaf
mõõtmed: kõrgus 57 cm, laius 65 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): Keskel paikneb Tiesenhauseni perekonna vapp: vapikilbi kuldsel väljal rohelisel mururibal kõndiv must pull. Vapikilbile toetub kroonitud raudrüükiiver. Vapikeebi moodustanud akantusornamendist on säilinud vaid nikerdatud aluslaud. Allosas asetseb hõbedane tekstitahvel. 1993 konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.
6. Tundmatu väike vappepitaaf
mõõtmed: kõrgus 94 cm, laius 63 cm
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb tundmatu perekonna vapp: vapikilbi punasel väljal vertikaalselt kuldne hõbedase käepidemega mõõk ja sellega ristatud samades värvides nooled. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver. Vapikeebi moodustab punane-kuldne-hõbedane akantusornament. Allosas asetseb hõbedane tekstitahvel. 1995 konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.
7. Tundmatu väike vappepitaaf
mõõtmed: kõrgus 90 cm, laius 65 cm. (M. Lumiste andmed, 1970)
märgid ja kirjed: -
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb perekonna vapp: hõbedasel väljal kolm punast horisontaalset sakmelist müürilõiku. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver, millelt kõrgub üks sarv, mille ülemine pool on hõbedane, alumine- punane (säilinud vaid vasakpoolne kahest sarvest). Vapikeebi moodustab punane-hõbedane akantusornament. Allosas asetseb hõbedane tekstitahvel. 1993 konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.
8. Tundmatu väike vappepitaaf
märgid ja kirjed: tekstitahvlil osaliselt loetav gooti kiri:
........von........Zehm
N? 5
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb perekonna vapp: vapikilbi sinisel väljal kolm horisontaalset hõbedaste klotside rida, igas reas 5 sakiliselt paigutatud klotsi. Vapikilbile toetub kroonitud turvisekiiver. Vapikeebi moodustab sinine-kuldne akantusornament. All-osas paikneb hõbedane teksitahvel. 1993-1995 konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.
9. Ungern-Sternbergi väike vappepitaaf
mõõtmed: võimatu mõõta (ripub kõrgel). M.Lumiste poolt antud kõrgus 70 cm ja laius 66 cm ei vasta originaalile, kuna on mõõdetud koos valede detailidega. 1970 restaureerimise käigus mõõdeti kõrguseks 88 cm ja laiuseks 59 cm, mida ei saa ka tõeseks pidada (vappepitaafi kõrgus on kindlalt väiksem kui laius)
märgid ja kirjed: -
eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid, jms.): tolmune, tekstitahvli kiri hävinud Vapikilbile toetunud kahest turvisekiivrist on vasakpoolne kaduma läinud.
täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid, jms.): keskel paikneb Ungern-Sternbergi perekonna vapp: neljaksjaotatud vapikilbi keskel paikneb väike vapp mäetipul seisva kuldse kuueharulise tähega hõbedasel väljal. Suure vapikilbi parempoolsel ülemisel ja parempoolsel alumisel jaotustel sinisel väljal kolm kuldset liiliat, vasakpoolsel ülemisel ja parempoolsel alumisel jaotustel kuldsel väljal kolme rohelise lehega hõbedane õis. Vapikeebi moodustab sinine-kuldne akantusornament. Allosas paikneva hõbedase tekstitahvli kiri on hävinud. 1993-1994 konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimistöökojas.

Kooriruumi põhjaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2005): nr. 7

Asukoha kirjeldus

Asukoht: pikihoone idaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): suur vappepitaaf nr. 7, väikesed vappepitaafid: nr. 82 (tundmatu), nr. 83 (Krüdener), nr. 84 (Biestram), nr. 85 (Tiesenhauasen), nr. 86 (Dönhoff), nr. 87 (Osten-Sacken), nr. 88 (Rosen), nr. 89 (Ungern-Sternberg), nr. 90 (Zehm)

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 224.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: Christian Ackermann (?)
Mõõtmed: 232 ( koos sulgedega) x 170 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Epitaafi tekst osaliselt säilinud:
...der hoch Edelgebohren Gestreng
und Grossmannhaffter Herr JÜRGEN VON
BIESTRAM Erbherr auf Rum: alt: und
New. RIESENBERGEN. Königl. Maijst. zu Schweden
wolbedienter Generalmaior zu Ross. u. wolbebrawter
LANTRAHT des Hertzogthumbss Ehsten In diese Welt
Gebohren: v: Anno 1687 DEN: 8. Februarius: In:
Gott Seelig Entschlaffen: seines Alters: 63:
Jahr: Dessen Seele Gott Gnedig seij und
Vapp-epitaafi juurde kuuluvad väikesed vapid:
1) Tundmatu 94 x 63 cm
Tekst ei ole säilinud.
2) Krüdener 90 x 65 cm
3) Biestram 90 x 64 cm
Tekst osaliselt säilinud:
... Biestram
N 1
4) Tiesenhausen 57 x 65 cm
5) Dönhoff 75 x 65 cm
6) Osten-Sacken 71 x 61 cm
7) Rosen 75 x 65 cm
8) Ungern-Sternberg 70 x 66 cm
9) Zehm 75 x 65 cm
... von Zehm
No 5
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmune, tekstitahvli kiri osaliselt hävinud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): traditsioonilise kompositsiooniga vappepitaaf. Keskel asetseb punaseväljaline vapp, h?bedase risti ja kuldse kuusirbiga. Vapile toetub raudrüükiiver, millelt k?rguvad punased sarved punakuldsete sulgedega. Vapikilpi ääristavad kuldsed akantusornamendiga nikerdatud detailid. Vappepitaafi külgedel seisavad ümarplastilised figuurid:vasakul surm h?bedase tooga ja liivakellaga, paremal raudrüüs s?dalane. Vapikilbi all asuv tekstitahvel on ümbritsetud militaarsest atribuutikast (kahurid, lahingulipud, pasunad, trummid).
1999 konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappeppitaafide konserveerimise töökojas