Mälestise nimi Viljandi muuseumihoone, 1779-1780.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Apteegihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Ainus põhijoontes 18.s. välisilme säilitanud kivihoone Viljandis, mille keldrimüüristik võib pärineda keskajast.

Kirjeldus

Keskmise suurusega, katusekorrusega, kõrge soklikorrusega, poolkelpkatusega krohvitud kivihoone. Esifassaadi tõstab esile keskrisaliidi laiune kolmnurkfrontoon, mille viiluväljas ümaraken. Fassaadidekoori kujundavad kitsaste akende heledad krohviraamistused ja lai räästakarniis . Sissepääs keskelt kõrgemalt etikult, kuhu kahelt poolt viivad trepid ja uhke rokokooelementidega, lingi ja koputiga uks. Välisuks on ka ainus selle stiiliperioodi näide Viljandis. 1882 ehitati osaliselt välja katusekorrus, kus fassaadil kolm akent kolmnurkviilu all. Interjööris on säilinud lihtsa geomeetrilise stukkdekooriga peegellaed.
((allikas " Eesti Arhitektuur")

Ehitas 1779-1780.a apteeker Joh. Schöler.
Alates 1941 paikneb majas muuseum.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestis asub Viljandi vanalinna muinsuskaitsealal. Vt. EV Valitsuse määrus nr.219, 17.juuni 2004.a. "Viljandi vanalinna muinsuskaitseala põhimäärus"