Mälestise nimi Raasiku vana kirikuaed
Mälestise registri number K14820

Ajalooline matmispaik, mis kannab endas olulist kultuuriloolist ning ajaloolist väärtust.

Kirjeldus

Kirikust põhjas, end. Pastoraadi kõrval asuv nelinurkse põhiplaaniga kirikuaed on olnud kasutuses matmispaigana 14.-19. saj. Kirikuaed on piiratud kohati pinnasest ja maakivist kuhjatisega, kohati maakividest kuivmüüriga, mis kalmistu lõunaküljel madalam, mujal kuni 1,5 m kõrgune. Ümbritsevast pinnasest veidi kõrgem kirikuaia ala on maastikul selgesti eristuv, ala jaguneb omakorda reljeefis kaheks : kõrgem idaosa ja madalam lääneosa. Idaosa keskel paikneb mälestusmärk, mis koosneb kolmest dolomiitplokist, milledest keskmisel on kettakujulisel pinnal kõrgreljeefis kujutatud nimbuse ja ristiga lambatalle. Keskosas tekst : “Siin asus Harju-Jaani vana kirik ja surnuaed XIV-XIX saj.” Aia idaosa lääneserval paikneb ristkülikulise plaaniga pae- ja maakivimüüritis, 0,5-1,5 m ümbritsevast pinnast kõrgemal. Hauatähistest ja piiretest säilinud üks 19. saj. pärinev malmpiire.

Kirjelduse koostaja: Silja Konsa 2002.a.

Mälestis on seotud Harju-Jaani vana kirikuaed, reg-nr 18697