Mälestise nimi N. (?) Stackelbergi vapp-epitaaf, 17. saj. lõpp (puit, polükroomia)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna Toomkiriku unikaalsesse vappepitaafide kogusse kuuluv ajastuomase kujundusega nikerdkunstiteos barokiajast 17. sajandist.

Maanõunik Niels von Stackelbergi vappepitaaf.

Pikihoone lõunaseinal.

Asukoht: pikihoone lõunaseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): nr. 49

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 239
Niels von Stackelberg (17. sajandi II pool) – maanõunik, Rootsi ohvitser; Rägavere ja Mõdriku mõisa pärushärra.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna puunikerdaja (Christian Ackermanni töökoda?)
Dateering: 17. sajandi lõpp
Mõõtmed: 275 x 207 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Epitaafi tekst ei ole säilinud.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tolmune, tekstitahvli kiri ei ole säilinud.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): nelinurkse vapikilbi kuldsel väljal seisab rohelisel murul kaks pruuni tammetüve roheliste lehtede ja kuldsete tõrudega. Vapikilbile toetub hõbedane turvisekiiver, mille kroonilt kõrgub kahe lehtedega tammetüve vahel pöördega paremale kuldse lõvi poolfiguur, kellel on peas kroon paabulinnusulgedega. Vapikeebi moodustab kuldne-hõbedane akntusornament. Külgedel seisavad hõbedases turvises sõjamehed. Vappepitaafi allosas paiknev ovaalne tekstitahvel on ümbritsetud militaarse atribuutikaga, kõige all tiivuline keerub. 2005. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.