Mälestise nimi Seidla mõisa park

Menetleja: Järelevalve osakonna juhataja, Karen Klandorf

Barokkansamblisse kuuluva pargi näide.

Kirjeldus

Keskmise suurusega 6.7ha pargi moodustab suur ovaalne esiväljak. Väljakut raamivad kirdest ja edelast kaaristusega kõrvalhooned.
Tagaväljak on väike. Siin on varem olnud barokne ehisaed, ümbritsetud kõigist külgedest müüriga. Pargi põhiosa jääb põhja ja kirdesse, siin asub ilusa kaaristusega kivist kelder. Parki ümbritseb 18.-19. sajandist pärit müür. Säilinud ka munakivitee.
Dendroloogiliselt on park keskmise liigirikkusega, peapuuliik on pärn. Okaspuudest harilik elupuu, harilik kuusk, mitmed nulu liigid.
Lehtpuudest on esindatud harilik saar, harilik tamm, harilik vaher, arukask, raagremmelgas.
Põõsastest leidub pargis suur läätspuu, harilik sirel, harilik kuslapuu, läikiv tuhkpuu.
(pargiankeet, 2002)

Ajalugu

Algne regulaarstiilis planeeringuga park rajati 18. sajandi II poole keskel. 19. sajandi II poolel rajati juurde vabakujuline pargiosa koos esiväljakut raamiva puiesteega.