Mälestise nimi Karinu mõisa pargi piirdemüür

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ajaloolise Karinu mõisa ansamblisse kuulunud maastikuarhitektuurne rajatis.

Kirjeldus

Karinu mõisa pargi piirdemüür piirab mõisa peahoone tagust pargiala. Piirdemüürid paiknevad ka Järva-Jaani suunduva allee ääres.
Ca 190 m pikkune tahutud maakividest piirdemüür paikneb peahoone taguse pargiosa lõunaküljel ja eraldab pargiala maanteest. Lagunenud piirdemüür on säilinud ka pargi põhjapiiril Pargi tee ääres. Kõrgem müürilõik kulgeb peahoone põhjapoolsest nurgast alates kuni töölistemaja varemeteni.
Müürid on säilinud osaliselt. Kivid on laiali vajunud ja nende vahed täitunud pinnasega.

Ajalugu

Esimesed teated mõisa kohta pärinevad 1519. aastast. Iseseisvana mainitakse mõisa 1966. aastal. Alates 1630. aastatest kuni võõrandamiseni kuulus mõis Rosenite suguvõsale. Peahoonet ümbritsev iluaed oli mõisa peahoone ümber juba 17. sajandil. Koos uue peahoonega rajati 18. sajandi teisel poolel viimase ümbrusse barokkaed. 19. sajandil kujundati park ümber vabakujunduslikus stiilis, säilitades seejuures varasemaid regulaarseid elemente. Peahoone tagust pargiosa maantee poolt piirav müüri rajamise aeg ei ole teada, kuid tõenäoliselt pärineb see 19. sajandist. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Kardina. Peale võõrandamist tegutses mõisas kool, mis suleti 2000. aastal.

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Karinu mõisa park.