Mälestise nimi Kabala mõisa aednikumaja

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Aednikumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Aednikumaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Järvamaa ühe esimese ja arvukate kõrvalhoonetega varaklassitsistliku mõisaansambli majandus-funktisonaalne abihoone.

Kirjeldus

Klassitsistliku üldilmega, krohvitud puithoone (keskosa kivihoone?). Kaetud viilkatusega. Fassaadi keskosas markeerivad kasvunoonele iseloomulikult suured kaaraknad ja kahepoolega uks, neid markeerivad pilastrid. Katusekorrusel nende kohal suur puidust kolme kitsa aknaga väljaehitis, mille viiluväljas segmentaken.

Ehitatud 19.s. algul algselt kasvuhooneks (ehk nn. lillemajaks)