Mälestise nimi W. A. Schlippenbachi vapp-epitaaf, 1721 (puit, polükroomia)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna Toomkiriku unikaalsesse vappepitaafide kogusse kuuluv ajastuomase kujundusega nikerdkunstiteos barokiajast 18. sajandist.

Kindralleitnant Wolmer Anton von Schlippenbachi (1653 - 1721) vappepitaaf.

Konserveerimiseks maha võetud.

Asukoht: orelirõdu lääneseinal. Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): nr. 43

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 255
Wolmer Anton von Schlippenbach (1653-1721) – Rootsi kindralleitnant; juhtis Põhjasõja algaastatel Eesti- ja Liivimaal vägesid, langes Poltaava all Vene sõjavangi. Tõusis peatselt Peeter I kaaskonda, pälvis Vene kindralleitnandi auastme
J. Kuuskemaa. Tallinna toomkiriku vappepitaafid. Tallinn, 2002: Rootsi-aegne suurte mälestusvappide valmistamise hoog hakkas raugema juba Põhjasõja ajal, mil sõjaeelne hiilgus polnud enam mõeldav. Vähesteks eranditeks on mõned sujuvalt Rootsi aadlikest Vene alamateks saanud elukunstnikest aadlimehed, nagu kindral Wolmer Anton von Schlippenbach, kes säilitasid kroonu toel ka rikkuse ja võisid endale lubada silmapaistvaid mälestusmärke.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna puunikerdaja
Mõõtmed: 345 x 205 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Epitaafi tekst osaliselti säilinud:
Ihro Kaijsseliche Maijestat
Wolbestalter gesamter Krieges Rath und
General Lieutenant Von der Infanterie
hochwolgebohrner H: Baron Wolmar Anton
von Schlippenbach Erb herr auff Bornhausen
In diese Welt gebohren und Anno 1721
27. martij in den Herren Sehlich ent.
...ffen seines alters 68 Jahr 1 Monat
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti tolmune, puidu- ja värvikahjustusi
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): vapikilbi mustal väljal jookseb vertikaalselt hõbedane kett. Vapikilbile toetub turvisekiiver, mille kroonilt k?rguvad tiivad (parempoolne-hõbedane, vasakpoolne-must). Vapikeebi moodustab kuldne-hõbedane akantusornament. Vappepitaafi parempoolsel serval seisab antiikrõivais hellebardiga sõdalane, vasakpoolsel- hõbedases kuldsete õitega kaunistatud rüüs Athena, käes oda ja kilp. Tekstitahvlit ümbritseb militaarne atibuutika.