Mälestise nimi Väinjärve mõisa ait-kuivati

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva majandushoone ajastu tüüpiline näide, millel on säilinud oluline osa originaal ehituskehandist.

Kirjeldus

Pikk krohvitud paekiviehitus. Kaetud lameda poolkelpkatusega. Sellel eenduv profileeritud räästakarniis. Hoone esifassaadi keskteljel eenduv keskrisaliit, millel madal kolmnurkfrontoon räästakarniisidega. Keskrisaliidi laia peaust (kinnimüüritud) palistavad tugevalt profileeritud paarispilastrid. Hoone vertikaalseteks liigendajateks on laiad rusteeritud nurgaliseenid. Ka akna- ja ukseavad on raamitud lamedate krohviääristega. Otsaseinas poolviilus suur nelinurkne ava, millest kahel pool püstsed ovaalsed aknaavad.

Ehitatud 19.s. I v.