Mälestise nimi Väinjärve mõisa moonakatemaja

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva majandushoone ajastu tüüpiline näide, millel on säilinud oluline osa originaal ehituskehandist.

Kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega kaetud, krohvitud fassaadiga paekivist elamu. Hoone paikneb mõisasüdames esifassaadiga peahoone poole. Avatäited on puidust. Hoone räästas on säilinud lihtsa profileeringuga karniis. Hoone tagaküljel olnud juurdeehitised ei ole säilinud. Eluhoone sobitub mahuliselt peahoonet ümbritsevasse mõisasüdame ansamblisse.

Ehitatud 19.s. I v.

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Väinjärve mõisa park.