Mälestise nimi Jäneda mõisa härjatall 1

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Jäneda mõisaansamblisse kuuluv majandushoone.

Kirjeldus

Hoone on ristkülikukujulise põhiplaaniga, ühekorruseline, kaetud kõrge viilkatusega, katusekatteks oli originaalis valtsplekk. Seinad on laotud tumedast lõhatud maakividest. Akna- ja väravaavade raamistus on laotud punastest tellistest ning hoone nukades on kasutataud liivakivi.

Ajalugu

Jäneda mõisa härjatall 1 valmis 1892.a. ehitusmeister T.Dolgošovi käe all ja kuulub ühte ehitusperioodi talli 2, viinavabriku (1890 arhitekt F.Modi ), Hobusetalli 1888 jt. naabruses asuvate majandushoonetega, mis moodustasid stiililt ühtse ja hästi läbimõeldud majanduskompleksi.
Hoonet on erinevatel aegadel ümber ehitataud: väravate ja akende osas, seinte osas. Kirdepoolsele küljele on ehitatud silikaattellistest juurdeehitus ja edelapooolsel küljele muldkehandil kaldtee pööningule.
Katuseharjal olnud tuulutuskorstnad on tänaseks lammutataud. Tallidevaheline sõnnikuhoidla on lammutataud, arvatevasti toimus see 1955-1960.ndatel.

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.

Kaitsevööndi ulatus

Jäneda mõisakompleksi hoonetele on määratud ühine kaitsevöönd. vt. asukoha skeem, kaitsevööndi piir ja piiriandmed