Mälestise nimi Lehtse mõisa peahoone varemed

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Endise mõisa peahoone varemed torniga.

Kirjeldus

Peahoone on varemetes. Hoone põhikorpusest on säilinud keldrid ja väike osa maapealsetest müüridest. Hoone idaosas pakinev neogooti stiilis torn on varisemisohtlik - torni vahelaed on sissevajaunud ja torni ülaosa mureneb. Torni kõrguseks on u. 20 meetrit.

Ajalugu

Lehtse mõisahoone ehitamise ajaks peetakse 1860-ndaid aastaid. Torn lisati 1884.a parun F. A von Hoeningen-Huene poolt. 1919. a mõis riigistati ja sinna pandi elama vaesemaid vallakodanikke. 1934. a loodi aktsiaselts, mis tegeles mõisa ehituskivideks müümisega. Ettevõtmises osales ka tolleaegne vallavalitsus. Sellest ajast on mõisa peahoone seisnud varemetes.