Mälestise nimi Purdi mõisa peahoone

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Järvamaa ühe terviklikult säilinud barokkansambli härrastemaja.

Kirjeldus

Barokne, ühekorruseline kivihoone. Kaetud murdkelpkatusega. Suhteliselt iseseisev on hoone kahe korstna ja mansardkatusega keskosa; pikiküljel liituvad sellega madalamad poolkelpkatusega tiibhooned. Keskkohta rõhutavad terrass-rõdu peasissepääsu ees ning katusepinda lõikuv barokselt kõrge kahe aknaga risaliit. Viiluvälja segmentkaarses petikus ehiskonsool. Ühtse fassaadirütmi loovad ümar- ja segmentkaarsed akna- ja ukseavad. Dekoor lakooniline: hoonet kujundavad baroksed katuseaknad, lihtsad katusekarniisid, nurgapilastrid tagafassaadil. 19. sajandi teisel poolel ehitati pargi poole raskepärane kiviplokkidest veranda. Soklikorrus on võlvitud.
Põhikorruse algne anfilaadne ruumijaotus on lõhutud keskkoridoriga. Säilinud on barokse viimistlusega saal põhjapoolses tiibhoones.
(Olev Suuder, Eesti arhitektuur)

Ajalugu

Purdi mõisa keskaegne eelkäija asus Ojatagusel (saksa k Oientacken), praegusest mõisasüdamest 3 kilomeetrit läänes. Seal paiknenud ordumõis kuulus algul Tallinna, hiljem aga Paide linnusefoogtile. Liivi sõja käigus põletasid Vene väed 7. juunil 1560 Ojataguse mõisa maha. Sõja järgselt läksid endise ordumõisa mõisa maad Burtide valdusse, kes rajasid uue mõisasüdame praegusse kohta. Mõisa saksakeelse nimena Noistfer võeti kasutusele paikkonna ajalooline eestikeelne nimetus; eestikeelne nimekuju Purdi tuleneb omanike perekonnanimest. Burtid ehitasid mõisa 17. sajandil kivihoonestusena välja; see hävis aga arvatavasti Põhjasõjas, mil kogu ümbritsev maa-ala rüüstati.
18. sajandil läks mõis von Baranoffide aadliperekonna omandusse. 1760-70tel aastatel püstitas C. G. v. Baranoff praeguseni säilinud barokse peahoone. Hoone keskosa pärineb arvatavasti 17. sajandi kiviehitistest. 19.s. II p. ehitati pargi poole veranda.
Kuni 2000. aastani tegutses mõisahoones kool, kaasajal on mõis eravalduses.
(Eesti mõisaportaal)