Mälestise nimi v. Herzfeldi vapp-epitaaf, 18. saj. algus (puit, polükroomia)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Puit, Objekt, Epitaaf, Vappepitaaf.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Tallinna Toomkiriku unikaalsesse vappepitaafide kogusse kuuluv ajastuomase kujundusega nikerdkunstiteos barokiajast 18. sajandist.

Lorentz Löscher von Hertzfeldi (1661 -1729) vappepitaaf.

Asukoha kirjeldus

Asus kuni 2009 pikihoone põhjaseinal (Vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2005): nr. 29). Nüüd asub orelirõdu lääneseinal (vt. Lisa – vappepitaafide paiknemine (2009): nr. 28)

Muinsuskaitse all alates 1973. aastast – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 261
Lorentz Löscher von Hertzfeld (1661-1729) – Rootsi major, 1708-10 Prantsusmaa teenistuses, seejärel Vene teenistuses Tallinna kubermangu viitsekuberneri ja kubernerina; Mõdriku, Rägavere ja Orina mõisa pärushärra.

Materjal: puit, hõbe.
Tehnika: polükroomia.
Autor, valmistamise koht: tundmatu Tallinna puunikerdaja
Mõõtmed: 248 x 265 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Epitaafi tekst osaliselt säilinud:
Anno 1661 11 April
Ist der Hochedelgebohrner
auf Mödders Raggafer und Orgemetz…..Königl.
Maijor von der Cavalierie an das Licht der Welt
gebohren und den 1 Maij 1729 sanfft………….
seelig verschieden, seines Alters
68 Jahren und
1 Monat
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): hulgaliselt kadusid (kaduma on läinud tükke aluslaudadest, külgmised figuurid, turvisekiivrid ja –kindad), kiri tekstitahvlil osaliselt hävinud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): traditsioonilise barokse kompositsiooniga. Nelinurkse vapikilbi hõbedase välja kolmest punasest südamest, mis on paigutatud ristikheinalehe kujuliselt, on säilinud vaid üks. Vapikeebi moodustab hõbedane kuldsete õitega akantusornament ja tumeroheline taimdekoor külgedel. Kummalgi pool kahuritest ja lahingulippudest ääristatud tekstitahvlit asetsevad ümarplastilised figuurid: kuldse turbani ja niudevööga mustad orjad. Vappepitaaf on tugevasti kannatada saanud. Allosas ovaalne hõbedane tekstitahvel. 2002. konserveeritud Tallinna Toomkiriku vappepitaafide konserveerimise töökojas.