Mälestise nimi Sargvere mõisa peahoone

Barokisugemetega silmapaistev mõisa peahoone.

Kirjeldus

Kahekorruseline kivimaja, kõrge kelpkatuse ja nelja massiivse korstnaga. Fassaadi liigendavad kolmnurkse frontooniga keskrisaliit ja atikafrontoonidega (hävinud) külgrisaliidid. Dekooriks on risaliitide markeerivad pilastrid, akende lamedad krohvraamistused, lihtsad ehisväljad. Portaali rõhutab sammasrõdu. Veesülitid on kõrgetasemeline sepatöö. Kelder on silindervõlvidega (võlv ja aknaniśid samasugused kui Koigi mõisamajas).
Anfilaadse ruumilahenduse muudab ebasümmeetriliseks läbi maja ulatuv saal. Hoone mõlemas tiivas paiknevad kütteruumid, kuhu on koondunud ahjukolded. Suhteliselt terviklikult säilinud korrektses hilisbarokses sisekunduses võib leida sarnasusi Tartu sama aja ehitistega. Mõlema korruse ruumid on esindusliku viimistlusega: rokokoodekooriga laed ja tiibuksed, barokset portaali meenutav seinakapp.
(O.Suuder, Eesti arhitektuur)

Mõisa peahoone valmis 1762.a.
Esmakordselt on Sargveret ajaloos mainitud 1564. aastal. A. von Essen rajas mõisa, mida mõisakeskuse järgi hakati nimetama Orissaareks. Reduktsiooni aktsioon ei läinud mööda ka Orissaarest, mõis arvati riigile kuuluvaks 1688. aastal. Siiski jäi ta endiselt Essenile. Iseseisev mõis oli Sargvere alates 1722. aastast. Siitpeale on mõisaomanike loetelu kirju, sest mõis kandub edasi peamiselt naisliini pidi. Mõisaomanike hulka kuuluvad von Fersen, von Kaulbars, von Buddenbrock, von Schilling ja von Riesenkampff.
Alates 1920. aastast asus mõisahoones kool. Mõisas asunud Sargvere Põhikool, mis kuulus Järvamaa Mõisakoolide Ühingusse, kolis 2002. aastal kontorihoonesse.

Mõisa ajaloost veel

Vaata lisa nr. 1