Mälestise nimi Sargvere mõisa park

Piirkonna silmapaistev haljastuse näide.

Kirjeldus

Park on algselt planeeritud regulaarsena. Veel praegugi on hästi aimatavad esialgu pargi kujunduses domineerinud arhitektuursed vormid- sümmeetriliselt paigutatud puudealleed ja põõsaste read, kunstlikult moodustatud terrassid. Pargi avar esiväljak on vabakujuline, samuti peahoonest põhjapoole jääv pargiosa. Tagaväljak on regulaarne, langeb astangutena lääne suunas
Kaugemas osas regulaarsus kaob. Juhuslikult paigutatud puudegrupid annavad pargile looduslikus stiilis pargi ilme.
Mõisa rohtaed oli rajatud pargi põhjaossa. Veel 20. sajandi algul oli mõisal umbes 300 õunapuud, kuid suurem osa hukkus 1939/40. aasta külmal talvel.
Pargis kasvab looduskaitse all olev Sargvere saar.
Park on keskmise liigirikkusega, peapuuliigid on pärn ja vaher.
Okaspuudest kasvavad pargis harilik kuusk, harilik elupuu, euroopa lehis.
Lehtpuudest kasvavad siin harilik saar, arukask, harilik jalakas, harilik tamm. Pargis asub looduskaitse all olev Sargvere saar.
Põõsastest leidub pargis harilikku sirelit, suurt läätspuud, harilikku tuhkpuud, harilikku ebajasmiini.
(Andmed pargiankeedist, 2006)

Park on rajatud 19. saj. algul. Täiendatud 19.s. II p. ja ka 20.s.