Mälestise nimi Põhjaka mõisa peahoone

Varaklassitsistliku härrastemaja näide.

Kirjeldus

Väike varaklassitsistlik ühekorruseline poolkelpkatusega kivimaja. Esifassaadi liigendab kolmnurkfrontooniga keskrisaliit. Ovaalaken viitab barokikile. Tagasihoidlikku dekoori kujundavad profileeritud karniisid ja ehisväljad. Peasissepääs hoone otsas on rikkaliku varaklassitsistliku kujundusega: kannelüüride, tahvlite ja karniisidega uksetiivad, segmendikujuline azuurse raamistusega valgmik. Hoones on mantelkorsten-köök ja anfilaadne ruumijaotus. Sisekujundusest on säilinud kannelüüridega tiibuksed, seinapaneelid, valged kahhelahjud. (EA)

Ehitatud varsti pärast eraldumist Koordi mõisast 1813.

Vaata lisa nr.1