Mälestise nimi Esna mõisa viinavabrik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaansambli oluline tööstushoone, millel on autentsena säilinud 19. sajandi II poolele iseloomulik välisilme ja algupärased ehitusgabariidid

Kirjeldus

2-korruseline, historitsistlikus stiilis, viilkatusega, krohvimata fassaadiga tahutud maa- ja paekivist viinavabrik. Hoone paikneb mõisaansambli põhjaküljel esifassaadiga teiste majandushoonete poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited olid algselt puidust. Sopilise hoone fassaadidel domineerib puhka vuugiga laotud maakivi, millele sekundeerivad paest avapõsed ja -sillused ning hoone nurki rõhutavad paekiviga markeeritud nurgakvaadrite motiiv. Fassaadi keskosas on läbi kahe korruse ulatuv sihvakas kolmnurkviiluga väljaehitis, mille ees laiem esimese suhtes ebasümmeetriliselt asetsev 1-korruseline maht, millel samuti kolmnurkfrontoon. Viinavabriku tagafassaadi nurgas kõrgub hoone kohal massiivne paekivist korsten. Hoone katus on hävinud, interjöörid ei ole säilinud.

Ajalugu

Mõis rajati 1623. aastal. Alates 1793. aastast kuulus mõis Grünewaldtidele, kes olid mõisa omanikeks kuni võõrandamiseni. Peahoone vanemad osad pärinevad tõenäoliselt 18. sajandi keskpaigast, põhimaht valmis aastatel 1820.-21 ning juurdeehitus 1880. aastal. Oluline koht ansamblis on kõrvalhoonetel. Esinduslik viinavabrik pärineb 1897. aastast. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Orrisaar, mis tuleb varem samal kohal asunud Orisaare küla nimest. Mõisa eestikeelne nimi pärineb mõisnik von Essenilt. Viinaköök on seisnud varemetes enam kui pool sajandit.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Esna mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=2496 (03.03.2014)
Männisalu, M. (1980) Esna mõisa ajalooline õiend. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1947 (03.03.2014)
Ranniku, V. (1968) Esna mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=323 (03.03.2014)

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Esna mõisa park.