Mälestise nimi Laupa mõisa peahoone

Seisund: restaureerimisel

Menetleja: Järelevalve osakonna juhataja, Karen Klandorf

Laupa mõisa peahoone on neobarokse stiili üks esinduslikumaid näiteid.

Kirjeldus

Peahoone on suur, keskosas kahekorruseline, kõrge sokliga kiviehitis. Vormikõnelt lähedane 18. saj. esimese poole barokkarhitektuurile - sellest sümmeetriline, veidi ümardatud üldkuju, vormikate voluutfrontoonide ja uukakendega kõrge murdkelpkatus, rikas ornamentika. Lõunapoolset esifassaadi kujundab lai sepisvõrega terrass, millele külgedelt tõusevad trepid. Terrassist kummalgi pool suurte kaarakende ning poolsammastega kinnine veranda, mille katusel meandrimotiivilise rinnatisega rõdu. Ka põhjafassaadi keskel on rinnatisega terrass, millelt laskub trepp jõele. Terrassi kohal teisel korrusel on kolme akna laiuselt rõdu. Võrreldavat dekooriküllust ei leia ühelgi 20. sajandi alguse Eesti mõisamajal, ühtlasi on selle teostus kõrgetasemeline. Katust ääristab lai räästakarniis. Seinad on liigendatud pilastrite ja liseenidega, nende vahel on stukkfestoone ja girlande. Aknaid ümbritsevad laiad krohväärised (osalt dekoratiivsete lukukividega).
Kohandatuna kooli tarbeks, on sisemust tugevasti muudetud. Säilinud on juugendvormides kahhelkaminad, lakitud seinauksed, seinakapid. Hoonel on 20. sajandi alguse arhitektuurile ainuomane klaasist laega trepikoda, endisaegseid liftikappe, keskkütteradiaatoreid jne.
(A. Hein, Eesti arhitektuur)

Mõisast on andmeid alates 17. sajandist, aastatel 1849 - 1919 v. Taubede valduses.
Härrastemaja ehitati 1914. aastal endise, 1905. a. detsembris hävinud hoone asemele mõisa tolleaegse omaniku Otto Taube poolt.
1920. aastast kool.