Mälestise nimi Väätsa mõisa ait

Menetleja: Järvamaa nõunik, Madis Mikkor

Tegemist on tähelepanuväärse 19 sajandi II poole Väätsa mõisaansamblisse kuuluva kõrvalhoonega.

Kirjeldus

1-korruseline, pikliku kujuga, krohvitud fassaadiga maakividest aidahoone, mis on kaetud viilkatusega. Hoone paikneb mõisakompleksi lääneservas esifassaadiga peahoone suunas. Avad paiknevad korrapäratult. Avatäited on puidust. Hoone esifassaadi keskmes on esinduslike toskaana orderis sammastega ulualune, millest kaehele poole jäävad endised aidaruumid. Aknaavade paigutust on ümberehituste käigus muudetud, algsed avad olid tõenäoliselt väikesed ja ümara kujuga. Aidahoone räästaid rõhutab massiivne lainjalt profileeritud karniis. Hoone interjöörid on 20. sajandil ümber ehitatud. Aidahoone asub pargi põhjaküljel, mõisasüdame vahetus läheduses.

Ajalugu

Mõis on rajatud 17. sajandi algul. Mõisasüda ehitati esimest korda esinduslikult välja 18. sajandi keskpaiga, kui mõis oli Baranoffide valduses. 19. sajandi alguses lisati baroksesse ansamblisse uus klassitsistlik peahoone. 19. sajandi teisel poolel läks valdus Seydlitzidele, kelle käes oli mõis kuni võõrandamiseni. Aidahoone on ehitatud 19. sajandi teisel poolel, tõenäoliselt 1862. aastal. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Waetz. 1925. aastast tegutseb mõisa peahoones kool.

Allikad

Joonuks, H. (1977) Väätsa mõis. Inventariseerimine. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=3181 (03.02.2014)
Peirumaa, R. (2004) Väätsa mõis. Ajalooline õiend. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1828 (03.02.2014)
Ranniku, V. (1978) Väätsa mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=416 (03.02.2014)

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1.