Mälestise nimi Järlepa mõisa tall-tõllakuur

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Tall-tõllakuur, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Järlepa mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega, krohvitud fassaadiga paekivist abihoone, mis paikneb piki mõisa sissesõiduteed. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Tall-tõllakuur kuulub nelinurkse hoovi ümber koondunud majandushoonete rühma, olles neljast kõige terviklikumalt säilinud. Kompleksi laudahooned on säilinud osaliselt ja ümberehitatud kujul. Kõigi nelja hoone esifassaadid koos kahepoolsete ustega olid suunatud nelinurkse hoovi poole. Väljapoole jäänud tagafassaade ilmestasid korrapärase paigutusega aknaavad, mida tall-tõllakuuri teepoolsel fassaadil on kokku kolm, kõik kaetud segmentkaarse sillusega. Nõukogude perioodil on hoonetes tehtud ümberehitusi. Käesoleval ajal on kompleksi säilinud osa korrastatud ning uuesti kasutusele võetud. Kaasajal on tall-tõllakuuri edelanurka on lisatud puidust juurdeehitus, mis seob hoone kõrval säilinud laudahoonega. Kogu kompleks paikneb mõisasüdamesse viiva tee ääres mõnekümne meetri kaugusel peahoone esisest auhoovist. Samas asuvad hooned ansamblituumikust tagasiaste võrra väljaspool.

Ajalugu

Järlepa mõis eraldati Seli mõisast 1688. aastal. Enne Põhjasõda kuulus mõis Pahlenitele, pärast nii Reimersitele, Tollidele kui Kursellidele. 1803. kuni 1880. aastani kuulus mõis Krusensternidele. Seejärel vahetas mõis veel mitmed korrad omanikke kuni jõudis 1912. aastal uuesti Krusensternide valdusse. Mõisa tall-tõllakuur on tõenäoliselt rajatud 19. sajandi teisel poolel, kuid enne 1883. aastat. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Jerlep. Nõukogude ajal oli hoone kasutusel laona.