Mälestise nimi Kehtna mõisa viinavabrik

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Maastikuliselt hästi planeeritud, arvukate kõrvalhoonetega, vabakujunduslikku mõisansamblisse kuuluv hoone

Kirjeldus

Eklektiline, kahekordne, kõrge soklikorrusega krohvitud paekivihoone, viilkatusega. Avad pealt ümarkaarsed ja erinevate suuruste ja kõrgustega. Otsas kõrge nelinurkne telliskivikorsten.

Ajalugu

Ehitatud 19.s. II poolel. Arhiiviandmetel (tulekahju vastu kindlustuse aktist)oli viinavabrik olemas 1875 aastal. Kolm aastat hiljem, 1888 aastal on ehitatud viinavabrikusse aurukatel Tema Kõrguse Eestimaa Kuberneri loal. Aastaid hiljem töötas vabrik elektrijõujaamal mis asus keldrikorrusel. Kehtna Näidissovhoosi aegadel asus siin katlamaja ja ladu.

Objekti asukoht ja kaitsevööndi ulatus: vaata lisa 1