Mälestise nimi Sipa mõisa peahoone

Piirkonna varaklassitsistliku mõisaansambli näide

Kirjeldus

Varaklassitsistlik, paekivist, enamasti ühe-, keskrisaliidi osas 2-korruseline, algselt mantelkorstna ja poolkelpkatusega mõisahoone. Fassaadidekoor lakooniline, seinapinda liigendavad 18.s. iseloomulikus laadis lamedad liseenid. Kolmnurkfrontoon on kujundatud rikkalikumalt - rokokoolikult keerduva stukist taimeväädi ja rosettidega. Hoone ette jääva terrassi piirde moodustas madal rinnatis kivitulpade vahel. Soklikorrus on võlvitud. Algselt telgsümmeetriline, keskse vestibüüliga plaanilahendus on hilisemate ümberehitustega muudetud.

Ajalugu

Ehit. põhiosas 18.s. IV v. v. Fersenite ajal. Pärast 1905 .a. põlengut taastati ligikaudu algkujul. Tänapäeval tegutseb ümberehitatud mõisahoones Sipa algkool-lasteaed, raamatukogu ja kohalik klubi (EA)

Aruanded

Sipa mõisa peahoone muinsuskaitselise järelevalve aruanne. Koostaja Keskkonnaprojekt OÜ, Marek Mitri. Tellija Riigi Kinnisvara AS. Heaks kiidetud 10.04.2014.

eestielu.ee 13.12.2013, Reet Saare artikkel "Sipa mõis sai korraliku küttesüsteemi"