Mälestise nimi Kasti mõisa peahoone

Seisund: restaureerimisel

Piirkonna klassitsistlikus stiilis härrastemaja näide mõisaansamblis.

Kirjeldus

Vaenlaste tõrjumiseks ehitati Kastile kindlustatud keskus juba keskajal. Esmateated mõisa kohta pärinevad 1478. aastast Mõisaomanike nimistust võime lugeda von Üxküllide (16. saj. algusest), von Baranoffide (aastast 1750), K. von Sieversi (1822) ja H. Stackelbergi (1900) nimesid. Barokkstiilis mõisamaja ehitati vasall-linnuse asemele 18. sajandi II poolel. Vanimaks hoone osaks on keldrite keskosas asuv paksude müüride ja veidi kõverate seintega ruumi 1825. aastal toimusid mõningased ümberehitustööd, nt hoone otstele lisati veneetsia akendega tiibehitised. 1905. aasta mässu ajal pandi mõisahäärber põlema. Hoone sai taas korda alles 1960. aastatel, mille järel toodi majja kolhoosikontor Praegu kasutatakse endist mõisahoonet rahvamajana, hoones tegutseb ka trahter.

Barokkstiilis mõisamaja ehitati vasall-linnuse asemele 18. sajandi II poolel. Vanimaks hoone osaks on keldrite keskosas asuv paksude müüride ja veidi kõverate seintega ruum.i 1825. aastal toimusid mõningased ümberehitustööd, nt hoone otstele lisati veneetsia akendega tiibehitised.
Praegu kasutatakse endist mõisahoonet rahvamajana, hoones tegutseb ka trahter.

Varasem kaitse:
- Rapla Rajooni RSN TK otsus nr.279, 14.12.1981.a. Arhitektuurimälestiste kohaliku kaitse alla võtmise kohta.
Kasti mõis - peahoone, valitsejamaja, park koos paekivist piirdemüüriga.