Mälestise nimi Konuvere mõisa peahoone

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Peahoone, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Peahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Omanäolise klassitsistliku härrastemaja näide mõisaansamblis

Kirjeldus

Ühekorruseline, kõrgel soklil kivihoone, kaetud kelpkatusega. Traditsioonilisest erinevalt on sammasportikus tagasiastega. Algset frontooni pole taastatud. Silindervõlvidega keldrid on koridorsüsteemis, ka peakorrus on osalt keskkoridoriga. Säilinud on stiilsed kahhelkividest kaminad.(EA)

Ajalugu

Varasemad teated 1563.a. Peahoone ehitatud 19.s. I p., pärast põlengut 1905 osaliselt ümber ehitatud.

Varasem kaitse:
- Rapla Rajooni RSN TK otsus nr.279, 14.12.1981.a. Arhitektuurimälestiste kohaliku kaitse alla võtmise kohta.
Konovere mõis - peahoone, park.