Mälestise nimi Lümandu mõisa ait linnuse müüridega

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1521-1710.

Keskaegse vasallilinnuse varemetel paiknev mõisa majandushoone.

Kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega kaetud, krohvitud fassaadiga maakividest ja paest aidahoone, mis paikneb peahoone ansamblis esifassaadiga auhoovi poole. Avad esifassaadil paiknevad sümmeetriliselt, täited on puidust ja kaunistatud kalasabamustriga. Aidahoone alla jäävad varasema kaitseehitise müürid, mis kaudsel hinnangul kulgevad maapinnas 50-60 meetri ulatuses. Aidahoone majandushoovi poolsele küljele jääb kolm võlvitud paekivist keldriruumi, mis on tõenäoliselt rajatud 19. sajandil.

Ajalugu

19.s. alguses ehitatud aidahoone on ehitatud Läänemaa ühe tähelepanuväärseima keskaegse kindlustatud mõisamaja varemetele. Arvatavalt võiksid müüristikud pärineda 16.s. I p.