Mälestise nimi Vardi mõisa ait-kuivati

Menetleja: Raplamaa nõunik, Mikk Mutso

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Vähesed originaalkujul säilinud hoonetest Vardi mõisakompleksis

Kirjeldus

Pikk, krohvitud paekivihoone, kaetud kõrge viilkatusega, katendiks eterniit. Katuse lakaluuk väljaehitusena, kaetud viilkatusega. Hoone aidaosas on ühtlaste vahedega sügavad ja kitsad ulualused (3). Aknad väikesed ja tellisääristega. Sajandi lõpul lisatud ehitisele väike kuivati, millel samuti krohvitud kiviseinad.

Ajalugu

Mõis on rajatud 16. sajandi esimeses pooles. 17. sajandi algusest kuni 19. sajandi keskpaigani vahetas mõis mitmeid kordi omanikku kuni läks 1855. aastal Pilchaudele, kelle käes püsis mõis võõrandmaiseni. Tänaseks ümberehitatud peahoone valmis 19. sajandi alguses. Ait-kuivati aidaosa on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi esimesel poolel. Viimasele on 19. sajandi lõpus lisatud väiksem kuivati. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Schwartzen.