Mälestise nimi Kuusiku mõisa "Munga aida" kelder

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Huvitava pärimusega keskaegne ehitis. Piirkonna kompaktse, varaklassitsistliku, paremini säilinud mõisaansamblisse kuuluv ehitis.

Kirjeldus

Paksude paekivi seintega, krohvitud ehitis. Vanema (idapoolse) ruumi alla jäi võlvitud paekivi kelder. Keldrit kasutati juurvilja hoidmiseks, kabeliehitust aidana. Praeguseks säilinud vaid võlvitud kelder.

Ajalugu

Pärimuse kohaselt asus Kuusiku mõisas keskajal klooster. 20.s. algupoolel oli müüride vahel väike kabel(?) - (J.Jung).Hoone olnud paksude paekivi seintega, krohvitud, ehitatud kahes järgus,(mõõtmed 47x32 jalga)Vanema, idapoolse ruumi alla jäi võlvitud paekivi kelder, sellest keldrist viinud avaus maa-alusesse koopasse ja käiku Raikküla suunas. Hiljem olevat avaus kinni müüritud ja keldrit kasutatud juurviljade hoidmiseks. Aidast ja kloostrist moodustati nimetus "Munga ait".