Mälestise nimi Rapla kalmistu kabel

Tegemist on tüüpilise kirikuaia sakraalhoone näitega

Kirjeldus

1-korruseline, viilkatuse ja krohvitud fassaadiga kivist matusekabel. Hoone paikneb regulaarse planeeringuga kalmistu keskteljel esifassaadiga sissesõidutee suunas. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. Pikliku põhiplaaniga hoone idapoolsel otsafassaadil paikneb kahepoolse ukseavaga peasissekäik, mille kahel pool ja kohal asuvad sügaval müüritises kolm ümara kujuga aknaava. Nii põhja- kui lõunakülje lääneosas on seinapinnas suuremad aknaavad. Kabeli tagafassaad on akendeta. Lisaks peasissepääsule on suurem ukseava ka kabeli põhjakülje lääneservas. Kabeli lõunakülje keskosa toestavad kaks kontraforssi. Matusekabeli interjöör oli algselt jaotatud kaheks. Tagumises osas paiknes Tiesenhausenite perekonna krüpt, kabeli esimene pool oli mõeldud teistele ümbruskonna mõisnikele. Esimene osa on kohandatud matusetalituste läbiviimiseks. Kabeli läheduses paiknevad ümbruskonna mõisnike suguvõsade matusepaigad.

Ajalugu

Kalmistu on rajatud 1780. aastal, mille järel on kalmistule püstitatud ka kabel. Kalmistu rajamiseks andis maad Hans Heinrich von Tiesenhausen (1741–1815), kes lasi püstitada oma perekonna ja ümberkaudsete mõisnike puhkepaigaks mõeldud matusekabeli. Kabelisse matmisest loobuti 19. sajandi jooksul. Kabelisse olid enne kalmistule ümber matmist maetud admiral Adam Johan von Krusrensterni (1770-1846) vanemad Johann Friedrich von Krusenstern (1724-1791) ja Christina Fredericke von Toll (1730-1804). Hoone esimene osa on kohandatud matusetalituste läbiviimiseks.