Mälestise nimi Haapsalu linnuse varemed ja vallikraav

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnus, Piiskopilinnus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Piiskopilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Ajastu ehituse tüübi silmapaistev näide. Kirik, piiskopkonna suurim ja vanim saalruum.

Kirjeldus

Alglinnuse moodustas praeguste varemete lääneosa, ristkülikukujulise põhiplaaniga kastell. Selle sisenurgas paikneb sisehoovi ümber algelise konvendihoonega sarnanev varaseim hoonestu: toomkapiitli ruumid, lõunatiivas kirik, põhjapoolseis nurkades tornjad hoonekehandid ja lääneküljel eenduv torn, mille praegune kõrgus ja kuju pärinevad keskaja lõpust. Selle hoonestu idaküljel olnud külgmüüridega kaitstud sadamasuue muudeti mere taandudes 16. sajandi alguses iseseisva välisväravaga teiseks suureks eeshooviks. Uued müürilõigud tugevdati tulirelvadele kohaste tornidega. Säilinud ringmüüri kogupikkus on 800 m . Kastellimüür koos rinnatisega kerkis ümberehitustel lõpuks 15m kõrguseks.

Ajalugu

1260.a. rajati Saare-Lääne piiskopkonna keskus, piiskopi kastellilaadne residents koos toomkirikuga. Pealinnuse väljaehitamine on jätkunud 14.s. Viimane suurem ehitusperiood oli 15.s. lõpul 16.s. alguses. Olet. tol ajal ehitati ümar vahitorn, laiendati eeslinnust ida suunas ning püstitati tulirelvatornid. Liivi sõja ajal rajati muldkindlustusi. Pidevalt täiendatud linnus moodustas 15. sajandil valminud linnamüüriga kindlusliku terviku. J. De la Gardie ajal ehitati linnus 1641.-47. a lossiks. 1688. a tulekahjust alates varemeis; varemeid on vähehaaval konserveeritud kuni tänaseni. 1953-54 konserveeriti ringmüür ja väravatorn (K. Aluve) Rest. tööd alates 1977.a. (projekt, K.Aluve)

Asub Haapsalu vanalinna muinsuskaitsealal, reg nr 27013.

Aruanded

Russow, E. 2005. Arheoloogilised järelevalvetööd piiskopilinnuse läänepoolse eeslinnuse lõunaküljel 2005. aasta juunis.
Russow, E. 2010. Haapsalu. Arheoloogiline järelevalve Vaba tänaval 28.06.-02.07.2010.

Meedia

Lääne Elu 17.12.2005, Lehte Ilves "Linnusest välja kaevatud raidkivi mõistatus lahenes mõne päevaga"

Lääne Elu 29.12.2005, Lehte Ilves "Linnuse üks müürilõik sai"

Eesti Päevaleht 09.01.2006, Anneli Ammas "Kas Haapsalu linnuses võib metskitse kohata?"

Lääne Elu 31.01.2006, Lehte Ilves "Piiskopilinnus sai linnaeelarvest kolm miljonit krooni"

Lääne Elu 07.02.2006, Lehte Ilves "Piiskopilinnus on nüüd südaööni lahti"

Äripäev 28.04.2006, "Haapsalu piiskopilossi saladused"

Lääne Elu 01.06.2006, Lehte Ilves "Haapsalu piiskopilinnus sai töö jätkamiseks juurde euroraha"

Eesti Päevaleht 27.06.2006, Maris Podekrat "Haapsalu linnus korrastatakse kaunimaks ja tegevusrohkemaks"

Lääne Elu 26.06.2007, Lehte Ilves "Rotary klubi annetas raha Aiavärava tegemiseks"

Lääne Elu 26.06.2007, "Oma värav"

Lääne Elu 30.10.2007, Lehte Ilves "Piiskopilinnuse fond kogub raha väikese linnuse päästmiseks"

Lääne Elu 13.04.2013, Kaire Reiljan "Linnusest leiti keskaegne auk"

Lääne Elu 09.12.2014, Juhan Hepner "Piiskopilinnuse peaväravatorni võlvi päästmiseks kogutakse raha"

Lääne Elu 18.06.2015, "Piiskopilinnuse peaväravatorn saab konserveeriva katuse"

Lääne Elu 25.04.2015, Kaire Reiljan "Sodijad on jõudnud piiskopilinnusesse"

Lääne Elu 01.07.2015, "Täna avalikustatakse Haapsalu piiskopilinnuse rekonstrueerimise arhitektuurse ideekonkursi võitja"

Lääne Elu 01.07.2015, Lehte Ilves "Haapsalu piiskopilinnuse arhitektuurikonkursi võidutöö viib inimesed taeva alla"

Lääne Elu 21.07.2015, Kristjan Kosk "Haapsalu piiskopilinnusest ja peaväravatornist valmib ülitäpne digitaalne mudel"