Mälestise nimi Haapsalu raudteejaama ambulants

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Kõrvalhoone, Ambulants, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Aastail 1904 - 1907 rajatud Haapsalu raudteejaama hooneteansambel on 20. sajandi
alguse puitarhitektuuri väljapaistev näide.

Kirjeldus

Haapsalus, Raudtee tn 10 asuv historitsistlik, 1905. a ehitatud puitmaja kuulub Haapsalu raudteejaama hoonestuse hulka. Hoone fassaadide detailikasutus on sarane teiste jaama anamblisse kuuluvate hoonete omale. Selles majas asus raudtee ambulants (vedurijuhtide tervisekontroll). Pärast raudteel liikluse lõppemist kasutas seda hoonet AS Haapsalu Haljastus, mõned aastad seisis vana ambulantsi maja kasutuseta ning alates 2008. aastast on kasutajaks sotsiaalhoolekande asutus. Ambulantsi maja on üks terviklikumalt säilinud hoonetest kogu raudteejaama ansamblis. Säilinud on hoone algne välisviimistlus, uksed-aknad (v a tagumine välisuks), aga ka sisemine ruumijaotus ning rohkelt algupäraseid detaile.

Anbulantsihoone on ehitatud 1905. aastal, hoone fassaadid on restaureeritud 2010. aastal.

Haapsalu raudteejaama kaitsealuste objektide ümber on moodustatud ühine kaitsevöönd.