Mälestise nimi Laemaal, E. Kits, R. Sagrits, E. Okas, 1947 (tempera)

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Viive Leitsar

Kunst, Objekt, Maal, Monumentaalmaal, Laemaal.

Mälestise tunnus

Teise maailmasõja järgse temaatilise monumentaalmaali ja omaaegsest interjöörikujunduse ning sotsialistliku impressionismi oluline näide

Kirjeldus

1947. aasta suvel valmis kunstnike (Elmar Kits, Evald Okas, Richard Sagrits) ühistööna sõjajärgse taastamistöö käigus "Estonia" teatrisaali lakke suuremõõtmeline kollektiivmaal. See teostati tellimustööna Oktoobrirevolutsiooni 30. aastapäevaks ja sellele määrati 1948 aastal II Vabariiklik preemia. Enne laemaali valmimist teostas iga kunstnik oma ettevalmistavad kavandid. Ovaalsele sfäärilisele pinnale (91 ruutmeetrit) maalitud munatemperatehnikas laemaal on üles ehitatud barokse, tugeva perspektiivse koondumisega laemaali printsiipe järgides. Laemaali arhitektuuridetailid ja figuurid on maalitud tugeva rakursiga. Rõõmsailmelise koloriidiga figuuriderikas kompositsioon on jagatud temaatiliselt neljaks süžeeliseks lõiguks, mis käsitlevad Nõukogude armeesse kuulunud Eesti Laskurkorpuse triumfi, põllumajandust, rahva rõõmupidu ning tööstust ja kalandust.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all 1978. aastast.

Rahvusooper Estonia teatrisaali laemaali konserveerimistööde aruanne. Tallinn 2005. (MKA arhiiv)

Meedia

-Ants Juske. Estonia laemaal - sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik. Eesti Päevaleht 25.01.2006, lk 16-17.
- Krista Piirimäe. Elmar Kitse seinamaal ja Süku. Tartu Postimees 10.05.2023

Materjal: tempera.
Autor, valmistamise koht: Elmar Kits, Richard Sagrits, Evald Okas, Tallinn
Mõõtmed: 91 m²
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Laemaali teemad olid ette antud: keskel Eesti korpuse saabumine, ülesehitustöö, põllumajandus, kalandus, laulupidu. Töö oli raske, sadade figuuridega tuli munatempera tehnikas täita 91-ruutmeetrine ovaalne sfääriline pind. Eelnes töö modellidega, kes poseerisid kunstnikele kunstihoones rahvariietes või sõjaväemundrites. Evald Okas lisas, et pole see seal laes mingi Nõukogude armee – kõik puha eesti poisid. Laemaalilt võib leida Tiit Kuusiku, Gustav Ernesaksa, Georg Otsa, Ants Lauteri ja teiste portreed. Kunstnikud maalisid ka üksteist – nii on Okas maalinud Kitse ja Sagritsat, viimati mainitu omakorda Okast. (Ants Juske. Estonia laemaal - sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik. Eesti Päevaleht 25.01.2006, lk 16)