Mälestise nimi Virtsu mõisa park

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Algselt regulaarse pargitüübi näide.

Kirjeldus

Park suhteliselt väike, neljakandilise põhiplaaniga müüriga piiratud, algsest regulaarpargist säilinud üksikud põlispuud (viimane dendr. inventeerimine 1985).
Pargialale ehitatud lasteaed, mänguväljak ning laululava koos pingistikuga. Keskkohas kunagine tuletõrje veevõtukoht, mis nüüdseks täidetud ja kohandatud lõkkeplatsiks.

Ajalugu

Park rajati 18. saj. IV veerandil koos peahoonega. Peahoone taga asus müüriga ümbritsetud regulaarpark, mille lõpetas barokne väravaehitis. See on säilinud ehitistest kõige tähelepanuväärsem. Kunagisest regulaarpargist annab tunnistust sirge, parki poolitav tee omaaegse härrastemaja keskteljelt väravahooneni. Kahel pool teed paiknes terrassiline barokkaed, kujundatud ilmselt ehispõõsaste ja lilleparteritega. Pargi idaküljel ja väravatornipoolsel küljel on taastatud vanad pargiteed koos puuderidadega. Peahoone väikesele esiväljakule on kiirtena suunatud pikad lehtpuualleed. Esiväljakul paiknevad mõned vabamalt paigutatud puudegrupid. Väikseid puuderühmi on ka kõrvalhoonete ümber. Pargi pindala 4,6 ha

Kaitsevööndi piirid näidatud KKT juurde lisatud skeemil.