Mälestise nimi Matsalu mõisa ait-kuivati

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisaarhitektuuri majandushoone itähelepanuväärne näide, millel on terviklikult säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus

Kirjeldus

Ehitatud põllukividest. Hoonega on liidetud mitmeid telliskivist juurdeehitisi. Kõrgelt murtud poolviilkatus, milles neli kolmnurkset katusakent, katusekatendiks tsementkivi. Esifassaadi liigendavad 8 siledatüvelist, dooria kapiteelidega sammast, mille all on välissein taandunud moodustades ulualuse. Räästakarniis sammaste kohal laudadest. Risaliitidega eenduvad esifassaadi otsad on liigendatud vertikaalselt kumbki kahe pilstriga. Aida lõunatiivas neljast ristvõlvikust ruudukujuline laoruum, mille keskel võlvikannad toetuvad sambale. (ajal. õiend, 1979)

Ehitatud arvatavasti 18. saj lõpus- 19. sajandi alguses

Mälestise kaitsevööndi piirid näidatud juurdelisatud skeemil