Mälestise nimi Matsalu mõisa jääkelder

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Jääkelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Jääkelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluv tüüpiline majandushoone. Mälestise tunnusteks on hoone põhimaht, algsed konstruktsioonid, detailid ja nende arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Kelder on ringikujulise põhiplaaniga, mahukas võlvitud ruum. Välise ringi sees asub poolkaarekujulise põhiplaaniga sisesein. Selle ühes otsas on välis- ja siseseina vaheline käigu ots kinni müüritud, teine ots avatud. Keldri keskel laskub võlv seenekujuliselt polügonaalsele tugisambale. (ajal. õiend, 1979)

Ehit. ilmselt 19. s. III veerandis.

Kaitsevööndi piir on näidatud juurdelisatud skeemil