Mälestise nimi Noarootsi pastoraadi peahoone

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Mälestise tunnusteks on autentsena säilinud välisilme, algupärased ehituskonstruktsioonid, fassaadidetailid ja interjööriosad.
Pastoraat on oma laetalastike ja katuse konstruktsioonide poolest ainulaadne Eestis.

Kirjeldus

Ühekorruseline, laudvoodriga palkhoone. Kõrge kelpkatusega. Kuni 20.s.viiekümnendate aastateni oli katendiks õled. Sümmeetriliselt asetsevad mõlemas tiivas korstnad. Peauks asetseb hoone keskteljel mille ees kinnine puitveranda.. Väljaulatuv esik on ehitatud ka läänepoolsesse otsas. Paekivist vundament on madal. Maapinna languse tõttu läänepoolse tiiva osas veidi kõrgem.

Ajalugu

Pastoraat oli Noarootsis juba 17.s. algupoolel. 1920.a. kirikuaruande järgi selgub, et pastoraat on ehitatud 1635, sellele tuginedes võib suure tõenäosusega püsivaks pidada hoone asukohta ning seega võib ilmselt ehituskehandis leida 17.s. algupoole osiseid. Korstnajalalt leitud daatum 1683 on arvatav korstna ehitamise aasta. 1696.a on teada veel 60 vaskmündi eraldamisest Noarootsi pastorile ehituskuludeks. 1725.a. võidi võtta ette suurem remont ja ümberehitus. Järgnev uuendus toimus 1784 mil pottsepp tegi 30 rubla eest kaks rohelist ahju ja kambrisse nurgaahju. 18.s. keskelt pärinevad arvatavalt majas säilinud baroksed uksetahvlid. 19.s. I poolest klassitsistliku kujundusega välisuks. 19.s. lõpukümnetelt pärineb veranda. Väikesed ümberehitused ja remont on toimunud järjepidevalt.
(allikas: „Noarootsi pastoraadi ajalooline õiend”, KRPI, 1989)