Mälestise nimi Undla mõisa peahoone

Menetleja: Lääne-Virumaa nõunik, Kadri Lepik

Historitsistliku mõisahäärberi näide.

Kirjeldus

Kesimise suurusega ühekordne kivihoone, millel madal soklikorrus ja tube lakas hoone otstel. Esifassaadi keskteljel on väike pealeehitus, mis krepib räästakarniisi. Hoonet katab kõrge viilkatus. Räästa ja viilukarniisid on laiad, sügavalt profileeritud ja eenduvad, karniisist madalamal on profileeritud lai vahevöö. Sokkel on laotud suurtest klombitud graniidiplokkidest puht vuugiga, eraldatud kitsa simsiga. Akende laudade joonel kulgeb kitsas, profileeritud vahekarniis. Esifassaadis on keskteljel pealeehituse all seinapind kergelt eendatud, selles asub kõrge kaarega peauks. Eend on kaetud kolmnurkviiluga, millel profileeritud lai karniis, selle nurgad on ülal murtud nelinurkse kõrgendatud ploki ümber, allnurkades ag murtud horisontalseks ning toetatud pikkadele konsoolidele, mille all profileering. viilutipus on eenduva äärisega ümaraken, tema all kaks kitsast ja väikest akent kõrge kaarega. Nad toetuvad ühisele profileeritud karniisile ja nende kohal on liidetud kaarfrontoonid, kitsad ja profileeritud. Samalaadsed paarisaknad on otsaviiludes, nad on ainult ümbritsetud kolme ümaraknaga lakapealse valgustamiseks. Hoone põhikorruse aknad on suured ja kõrged, 6-ruudulised, piiratud krohviääristusega ja kaetus murtud frontoonidega, mis profileeritud. Hoone esifassaadi keskel on avar palkon, mis kaetud lameda viilkatusega. Selle laialt üleulatuvate räästaste all on sarikajalad kujundatud, smuti neid kandvad konsooltalad. Räästasta nurkadel esineb puitehispitsi. Plkoni seinad on vahvärgilaadse karkassiga, mille vahed täidetud ka s suurte akendega või laudpaneelidega viimaste kohal ja all.Aknad omavad tiheda ramistiku, milles rombi, kolmnurga ja kuusnurga kujulised ruudud. akende vahel on pilastrid, mille kapiteelil kvaaderlõikega plokk. Palkoni esikülg on laialt avatud, kaetud ülal kolmnurgaga. soklilt laskub esiküljel kitsas kivitrepp, mis piiratud astmelise äärisega. See on suurtest puhtalt tahutudgraniitplokkidest. Ääris omab kitsa karniisi. Väike, ilmetu juurdeehitus on eeskojana ka hoone vasakpoolses otsafassaadis, mis päritolult hilisem. Hoone siseruumid on anfilaadsed. Algsed on mõned saledad telliskivikorstnad, mille otsakarniis on lai, toetatud hammaslõikega. Hoone taga küljel on keskteljel täisnurga all ühekordne juurdeehitus, mis eendub tugevalt. See on puidust, kaetud laialt üleulatuvate räästastega viilkatusega, katteks eterniit, räästaalused kaetud laudadega. seinad on vooderdatud soklilt kuni aknalaudade joonel kulgeva vahekarniisini püstlaudisega, kõrgemal rõhtlaudisega. Aknad on kitsad, kõrged ja 6- ruudulised. Omavad kitsaid, profileertud piirdelaudu ja kitsast karniisi akna peal.

Ajalugu

Ehituse põhikorpus võib pärineda 19.saj lõpuveerandist. Palkon ja juurdeehitus hoone taga võivad pärineda 20. saj algusest. Hoonet on remonditud 1970-ndate keskel,mil asendati katusekate eterniidiga.