Mälestise nimi Muuga mõisa peahoone

Historitsistliku arhitektuuri silmapaistev näide

Kirjeldus

2-korruseline, kõrgel soklil krohvitud kivihoone. Kaetud kelpkatusega. Fassaad tugevalt rõhutatud ja keskrisaliit lahendatud lodžana, mille kolm ümarkaart toetuvad karüatiididele. Samasugune on ka suurte kaaravadega tagakülg. Põhiplaan ebareeglipärane: vestibüül O-otsas. Saal tavapäraselt peakorruse keskel. Interjöörikujundus rikkalik. Vestibüülis helehallist marmorist monumentaalne peatrepp (tsaar Aleksander II kingitus), terrazzopõrand, seintel Pompeilaadis maalingud, laes servjoonvõlvid. Peegelvõlvidega saalis rikkaliku kujundusega hall-valge marmorkamin, kaks valget kahhelahju, uste kohal lünetimaalid (C. T. v. Neffi enda töö). Paljude ruumide värvikirevad seinad maalis kunstnikust poeg Heinrich 1877. aastal.
Mõisal oli rikkalik kunstivarade kogu (enamik ERM-is)

Ajalugu

Ehitas 1833-73 nimekas kunstnik, akadeemik Carl Timokleon v. Neff, siseviimistlus tehti 1871 ja 1877. Hoone kavandamisel on osalenud ka mitmed Peterburi arhitektid: A. P. Brüllov, L. Bohnstedt, D. Grimm, O. P. Hippius jt. Hoone neorenessanssvormid ja mõned kujundusvõtted viitavad L. Bohnstedti loomingu ülekaalule.
Mõisahoone restaureeriti 1987-94 (sisekujundus L. Pärtelpoeg)

Mõisa ajaloost veel

Algab Muuga mõisa katuse remont
Muuga mõisa vanad aknad restaureeritakse
Andres Tohver. Imelised hetked: südamega taastatud Muuga mõis avas uksed. Virumaa Teataja 26.08.2023