Mälestise nimi Liigvalla mõisa peahoone

Väljapaistev mõisaansambli barokkhärrastemaja

Kirjeldus

Hilisbarokne, 2-korruseline krohvitud kivihoone S-kivi kelpkatusega. Esifassaadi kujundavad lainjate frontoonidega kesk- ja otsarisaliidid, hilisbarokselt tihe pilastriterütm, laias rihvatud raamistuses aknad ning ülirikkalik stukitöö: orvandimotiivid, taimeväädid, draperiid. Soklikorrusel on aknad 20-osalise raamijaotusega. Tagakülg on liigendatud vaid keskrisaliidiga, mille tõstavad esile lainjas ovaalaknaga frontoon, saali pidulikud ümarkaaraknad, skulptuuriniššid kahel pool soklikorruse sissepääsu. Pilastrid puuduvad. Ümardatud hoonenurgad on rusteeritud. Soklikorrus on võlvitud osalt silinder- (keskkoridor), osalt servjoon- ja hüpikvõlvidega. II korrus on lahendatud 18.s-le iseloomulikult keskteljel asuva vestibüül-saali jt. anfilaadsete, varaklassitsistlikus laadis ruumidega. (EA)

Ajalugu

17.s. puidust härrastemaja asemele ehit. omanik G.W. v. Rehbinderi ajal 1797.a. hilisbarokne härrastemaja arh. J.H.B.Waltheri projekti järgi. (EA)

vt. LISA 1 Mälestise asukoht ja kaitsevööndi piirid.