Mälestise nimi Elamu Rakveres, Tallinna t 5

Seisund: restaureerimisel

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Varaklassitsistlik paekivist aadlielamu silmapaistev näide.

Kirjeldus

Hoone on ristkülikukujulise põhiplaaniga, ühekorruseline, kaetud kivist kelpkatusega. Maapinna reljeefist tingituna on O-osa kõrge soklikorrusega. Fassaadi liigendavad kolm lamedat risaliiti. Katuseräästast kõrgemale kerkiv keskrisaliit on kaunistatud girlandidega, seda pääsib astmikfrontoon.Tänavapoolsed sissepääsud asuvad fassaadi otstes, kusjuures peasissepääs oli kuni viimase ajani esifassaadi W-otsas, kus on kõrge, valmikuga uks. Põhikorruse ruumid paiknevad kahel pool maja pikuti läbivat vahekoridori, tänava ääres suuremad esindusruumid(saal,peavestibüül jt), õue pool väiksemad toad. Soklikorrus on võlvitud, kus asusid majandusruumid ja teenijatetoad.

Ajalugu

Ehitatud 1793 krahv Rehbinderi linnaelamuks, 1798-1826 kuulus Rakvere mõisnikule C.v.Tiesenhausenile. 1826 omandas hoone linn; mõnda aega oli selles linnavalitsus.

1970-ndatel ennistati fassaad, ennistati siseruumide algne jaotus, lammutati ajud ja ehitati keskküte.
1990-ndatel tehti siseruumides hooldusremonti.
2001. värviti fassaadid.
2003.a. tehti saalilae tugevndustööd, kandekosstruktsioonid tugevndati metallkandjatega. Ehitati ventilatsioon

Ainus peaaegu ümberehitamata kujul säilinud varaklassitsistlik paekivist aadlielamu Rakveres.

Kaitsevööndit ei kehtestata.Mälestis asub Rakvere vanalinna muinsuskaitsealal.