Mälestise nimi Rakvere Pauluse kirik

Menetleja: Maastikuarhitekt, Raili Uustalu

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1918-1939, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Funktsionalistliku vormikäsitlusega sakraalehitis, mis moodustab ühtse ansamblis samuti Alar Kotli poolt projekteeritud Rakvere gümnaasiumi hoonega.

Kirjeldus

Kiriku väliskujus annavad tooni traditsioonilised elemendid, nagu tornidega fassaad, pikihoone ja koor, kuid nende vormikäsitlus on funktsionalistlik. Eestis kontekstis on haruldane väljaku poole suunatud kahe torniga peafassaad. Pikihoone lamekatus, avade paigutus ja fassaadid on funktsionalistlikud, kuid samal ajal ka sümmeetrilised. Algses rõduga interjööris väärivad tähelepanu külgseinu tihedalt palistavad väikesed läbi kahel korruse ulatuvad ümarkaaravadega põikseinad, mis loovad tinglikult mulje külglöövidest. Kirikusaali võimalikuks eeskujuks oli D. Böhmi Püha Josefi kirik Hindenburgis (1934). 1940. aastal jäi kirik jäi krohvimata. Puuduvad kiivrid olid algvariandis jässakalt tömbid, lõplikus sihvakalt kõrged. Ehitada ei jõutud ka kantseleitiiba väljaku äärde. (Mart Kalm, 2001)

Ajalugu

Ehitatud aastatel 1936-1940 arhitekt Alar Kotli aastatel 1935-1936 valminud projekti järgi. Kiriku välisviimistlus koos tornikiivrite ja tiibhoonega jäi lõpetamata. 1950. aastatel muudeti kirikuhoone võimlaks, aastatel 1958-1959 ehitati rõdu kõrgusele vahelagi.

vaata LISA nr. 1 KKT NR. 5607 Asukoha skeem

-Pauluse kiriku tulevik on täna vaekausil / Rakvere