Mälestise nimi Moe mõisa viinavabrik

Seisund: restaureerimisel

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Eesti üks suuremaid piiritusevabrikuid, mis töötab tänaseni.

Kirjeldus

Historitsistlik, 1-korruseline, imposantne tumedatest maakividest hoone. Kaetud kõrge viilkatusega. Katusekorrus väljehitatud. Fassaadid dekoreeritud historitsismile omaselt rusteeritud dolomiidist nurgaliseenidega ja avad valgete dolomiitpiiretega.

Ajalugu

1887 rajati Moel Eesti üks suuremaid piiritusevabrikuid, mis töötab tänaseni. Hoone läänetiib kavandati piirituse tootmiseks, idatiivas pruuliti õlut. Valmistati ka peenviina. Pärast 1908 tulekahju ehitati kõrgemaks hoone arhitektuuris praegu domineeriv betoonist ülaosaga ratifikatsioonitorn.

vt. lisa 1 Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.