Mälestise nimi Palmse mõisa valitsejamaja

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Valitsejamaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Valitsejamaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Eesti väljapaistvaim barokkstiilis mõisaansambel. Üks väheseid kompleksselt ennistatud mõisaansambleid.

Kirjeldus

Praegune valitsejamaja on ehitatud ühekorruselise kiviehitusena, mille otstes, kõrge viilkatuse all, asus algselt kaks pööningutuba. Hoone on rajatud kahes järgus. Algselt on valminud suurem, edelapoolne osa, mida hiljem on pikendatud kirde suunas. Pööningukorrusel on esimese järjekorra kirdepoolse otsa frontoon osaliselt säilinud. (Muinsuskaitse eritingimused. 2004.A OÜ Restauraatorprojekt)

Ajalugu

Valitsejamaja ehitati 1820-ndate aastate paiku(ajaloolase A.Heina andmetel), Varasematel plaanidel on näha, et samal kohal on paiknenud väiksem puitehitus. Restaureeritud 20.s. IV, 1986 a. tegutseb hoones kool.

- Palmse valitsejahoones avab uksed mõisa külalistemaja