Mälestise nimi Malla mõisa teenijatemaja

Menetleja: Muinsuskaitseameti Hiiu maakonna vaneminspektor, Dan Lukas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisaarhitektuuri iseloomulik näide, millel on terviklikult säilinud algupärane välisilme ja arhitektuurne vormistus.

Kirjeldus

Raskepärane krohvitud paekivihoone. Kaetud poolkelpkatusega. Piki räästaid ja viiluservi kulgeb profileeritud karniis. Otsaküljel segmentpetikud, milles lakauks. Uksed nii fassaadi keskel kui härrastemaja poolses otsas. Ruumid reastuvad anfilaadselt. Ühel pool ka mantelkorstnaga ahi.

Ehitatud juba 18.s. lõpul.
Praeguse ilme omandanud 19.s. algul.
20.s. algul elasid siin viimati mõisa kutsar ja aednik, kuid enne seda võis see olla ka valitsejamajaks. (A. Hein)