Mälestise nimi Perekond Jaigi hauasammas, H. Halliste, 1933 (graniit, pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauakivi.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti XX sajandi nimeka kujuri Herman Halliste poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis

Kirjeldus

Perekond Jaigi matmispaiga kunstiline kujundusansambel punasest graniidist hauasambaga, mille esiküljel ema lapsega kujutav pronksbareljeef

Asukoht: kvartal Jaani vana N, rida 3, koht 1

Muinsuskaitse all alates 1978 – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 71

Autor H.Halliste (1900 - 1973)
Horisontaalne graniitristtahukas, millel ees pronksreljeef. Reljeefil on paremal rätikuga kaetud noor naine, vasakul väike poiss,kelle käsi toetub naise rinnale,mida toetab oma-korda noore naise käsi. Reljeefi all kiri :
PEEP JAIK
16. I 1930 - 15. I 1933

TEGID VALU VÄIKESELE
ISA EMA PÄIKESELE
TOOME SOMERASED SORMED

Materjal: graniit, pronks.
Tehnika: raidtehnika, lihvitud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Herman Halliste
Dateering: 1933
Mõõtmed: sokkel pealt 48 x ca 71 cm, kõrgus ca 41 cm; hauasamba esikülg ca 125 x 62 cm, bareljeef ca 54 x 39 cm, vaasi aluskivi ca 30, 5 x 30 x 25, 5 cm, kõrgus (koos sokliga) ca 35 cm; hauaplaat sambal 29, 5 x 43 x 2, 5 cm. Matmispaik 450 x 500 cm (inventariseerimisandmeil, K. Laane, 1971)
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kunstniku signatuur reljeefi allservas paremal: H. HALLISTE 1933; hauasambal:PEEP JAIK 18. I. 1930 – 3. II. 1933 TEGID VALU VÄIKESELE JSA EMA PÄIKESELE TOONE SÕMERASED SÕRMED; juurdelisatud hauaplaadil: JUHAN JAIK 13. I 1899 – 10. XII 1948. Vaasi aluskivi esiküljel: JUHAN JAIK’I PEREKONNA KALMISTU
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): kaetud vetika ja samblikega, osaliselt veidi sammaldunud; pronksreljeef musta metallivärviga üle värvitud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): hauasamba ees madalal graniitalusel betoonvaas kolme tuviga; matmispaika ümbritseb madal graniitpiire (paksus ca 17, 5 cm). Matmispaigal vaasist vasakul kaks hauakivi (PITK LIIA 17. III 1925  30. XI 1995; KOCH EMILIE 19 III 1903 15 IV 1979 RUUDU 24 V 1900 26 X 1966)