Mälestise nimi Perekond Luide-Vettiku hauakujundus, A. Vomm (graniit)

Kunst, Materjal, Kivi, Looduskivi, Objekt, Skulptuur, Reljeef, Hauatähis, Hauakujundus.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti 20. sajandi nimeka kujuri August Vommi poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis.

Kirjeldus

Punasest graniidist hauasammas, mille esiküljel põlvitavat urniga naisfiguuri kujutav tondobareljeef.

Kalmistuosa V, kvartal PU BIII, aadress 13-8, kirstuplats.
Maetud: Pear Luide, sünniaeg 14.01.1907, surmaaeg 26.03.1935, matuseaeg 28.03.1935; Salme-Helene Luide, sünniaeg 05.03.1909, surmaaeg 15.08.1965, matuseaeg 16.08.1965; Miku Oolu, matuseaeg 14.05.1948; Kristine Vettik, matuseaeg 21.05.1947.

Bernhard Kangermann (1935. aastast Pear Luide, ka pseudonüüm) (1907–1935) oli näitekirjanik.
Salme-Helene Luide-Vettik (1909–1965) oli kirjandustegelane.
August Vomm (1906–1976) oli eesti skulptor ja pedagoog, kes on loonud portreid ja dekoratiivplastikat, samuti hauasambaid.

Isabel Aaso-Zahradnikova. Rahumäe kalmistu kunstimälestiste konserveerimistööde tegevuskavad, 2020. TLPA MO arhiiv n 12 s 870.

Kirjandus

Laane, K. Tallinna kalmistud. Tallinn: Maalehe Raamat, 2002, lk 156: Sama pikivaheteed kalmistu keskosa poole suundudes peatume paar vaherida enne kabelihoone kohale jõudmist elupuude varjus asuva punasest graniidist massiivse kalmusamba ees. Samba esiküljel on põlvitavat naist kujutav bareljeefskulptuur (autor August Vomm). Sambalt loeme helilooja Tuudur Vettiku ema Tiina Vettiku (1871–1947) nime. Sinna on maetud ka helilooja õde, õpetaja Salme Luide-Vettik (1909–1965), kes huvitus kirjandusest ja oli mitme raadiokuuldemängu autor, ning tema mees Pear Luide (Bernhard Kangermann) (1907–1935), samuti näidendite autor. Mainigem neist 1930. aastail ilmunud „Kapral Salu“, „Kiki ja Mall“ jt.

Materjal: graniit.
Tehnika: lihvitud, raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: August Vomm
Dateering: 1930. aastad
Mõõtmed: 116 x 135 x 35 cm (soklita kõrgus umbes 95 cm, laius 125 cm, paksus umbes 25,5 cm), reljeefi Ø umbes 45 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): reljeefselt:
LUIDE PEAR 1907 – 1935 SALME 1909 – 1965 VETTIK TIINA 1871 – 1947
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): vetikat, samblikke, sokkel tugevasti sammaldunud. Hauaplats hooldamata, keset platsi suur poolkuivanud mänd (S. Simson 20.02.2010).