Mälestise nimi Ärina tuuleveski

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Hollandi tüüpi tuulevaski, pärineb 19 sajandist.

Kirjeldus

Suur 3 korruseline hollandi tüüpi krohvimata paekivist tüvikoonusekujuline veskikere. Tuuliku pea hävinud. Aknaavad on kaarsillusega. Sisustus enamuses lagunenud, kuid säilinud suured veskikivid.

Ajalugu

Valdavalt pärinevad Eestis ehitatud hollandi tüüpi veskid 19 sajandist. Ehitusajale võib osutada veski kehandi krohvi sisse kraabitud daatum 1886 koos nimega U.Raia.
Praeguse omaniku vanaisa J. Kašan ostis veski 1903.a. ning rajas selle juurde Kooli Pärtli talu. 1913.a. õpetas veski töö kui suri peremees.
Säilinud on põhiliselt kivikehand koos üksikute avariilises olukorras olevate puitkonstruktsioonidega ja 4 veskikivi.

vt LISA NR 1. Asendiskeem .
Mälestisel kehtib seadusest tulenevalt kaitsevöönd, mille piiriks on 50m maa-ala mälestise piirist alates.