Mälestise nimi K. A. Rütmani hauasammas, A. Starkopf, 1938 (graniit)

Menetleja: TLPA MO kunstimälestiste peaspetsialist, Maarja Tomps

Kunst, Materjal, Kivi, Objekt, Hauatähis, Hauakivi, Hauaskulptuur.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kalmistukunsti näidis, eesti 20. sajandi nimeka kujuri Anton Starkopfi poolt kunstiliselt kujundatud matmispaigatähis.

Perekond Rütmani punasest graniidist hauasammas pärjaga naist kujutava skulptuuriga.

Kalmistuosa V, kvartal KV III/II, aadress 7-1, kirstuplats.
Maetud: Elisabeth Keis, sünniaeg 02.12.1891, matuseaeg 24.04.1966; Harro Koit, sünniaeg 04.07.1914, matuseaeg 16.08.1966; Sigrid Koit sünniaeg 23.04.1916, surmaaeg 18.11.2011, matuseaeg 26.11.2011; Aliide Rutman, matuseaeg 01.01.1963; Karl-August Rutman, sünniaeg 01.01.1889, surmaaeg 01.01.1983, matuseaeg 01.01.1983; Liisa Rutman, matuseaeg 01.01.1935; Robert Rutman, matuseaeg 01.01.1920; Toomas Rutman, matuseaeg 01.01.1944; Jüri Rütmann, matuseaeg 15.05.1944.

Muinsuskaitse all alates 1978. aastast – Tallinna kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr 76.
Karl August Rütman (1889–1983) oli ettevõtja.
Anton Starkopf (kunstnikunimi 1936–1940 Starkopf-Rea) (1889–1966) oli eesti skulptor ja kunstiõppejõud. Loonud dekoratiivskulptuuri, sealhulgas loomaplastikat, monumente ja hauasambaid, ka kultuuriinimeste portreid. Skulptor ise on maetud tema skulptuuridega ehitud koduaeda Tartus Kreutzwaldi 2.

Isabel Aaso-Zahradnikova. Rahumäe kalmistu kunstimälestiste konserveerimistööde tegevuskavad, 2020. TLPA MO arhiiv n 12 s 870.

Kirjandus

Erm, V. Anton Starkopf: lühimonograafia. Tallinn: Kunst, 1977, lk 48: 1930. aastail on A. Starkopf loonud hulga omapärase range arhitektoonilise üldkavatisega, enamasti reljeefi või figuuriga kaunistatud hauasambaid mitmel kodumaa kalmistul. Kunstiliselt lahenduselt paistavad eriti silma Mikuri Tamme perekonna hauasammas Hageris (1931), Ülo Reiali hauasammas Tartus (1933), proviisor A. Jõksi hauasammas monumentaalse graniidist Pietà-grupiga Nõos (1934), K. A. Rütmani hauasammas Tallinnas Rahumäel (1938) jt. Oma arvukate dekoratiivsete aia-pargiskulptuuride ja hauasammastega on A. Starkopf tõhusalt kaasa aidanud Eestis kodanliku perioodi aiakunsti ja kalmistuskulptuuri arengule.
Laane, K. Tallinna kalmistud. Tallinn: Maalehe Raamat, 2002, lk 150: Raudseppade kalmudest lugedes neljandal põikrajal kalmistu peateega paralleelse pikivahetee ääres perekond Rütmani matmispaigas asub kõrge punasest graniidist sammas, mille taustal köidab tähelepanu samast materjalist skulptuur: pärga käes hoidva naise figuur. Teose autor on skulptor Anton Starkopf (22.04.1889–30.12.1966). See on üks tema kolmest teosest Tallinna kalmistutel, üks asub veel Rahumäel, üks Metsakalmistul.

Materjal: graniit.
Tehnika: lihvitud, poleeritud, raidtehnika.
Autor, valmistamise koht: Anton Starkopf
Dateering: 1938
Mõõtmed: sokli laius 196 cm, paksus umbes 46 cm, kõrgus maast umbes 28 cm; kesktahvel umbes 170 x 79 x 17,5 cm; külgtahvlid: kõrgus umbes 134,5 cm, paksus umbes 30 cm, laius ülalt umbes 30 cm, laius alt umbes 39 cm; kuju kõrgus umbes 147 cm, kuju laius umbes 40 cm, kujujalam 38,5 x 30 cm; tipukivi kõrgus umbes 41,5 cm, Ø umbes 31,5 cm; hauakivi 101 x 70 x umbes 12,5 cm, platsipiirde laius umbes 25 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): reljeefkirjas: PEREKOND RÜTMAN
hauakivil: LIISA SÜND. NIGOSSON 1969 – 1935 JÜRI 1864 – 1944 ROBERT 1919 – 1920 ALIIDE Sünd BIRK 1894 – 1963 TOOMAS 1917 – 1944 KARL AUGUST 1889 – 1983 PER ASPERA AD ASTRA
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): vetikat, samblikku, vuuke osaliselt täidetud (mastiksiga?), kesktahvli ülaosast pronksist tähed (dekoor?) ära murtud (enne 1971. aastat), piirdeaed sammaldunud (S. Simson 20.02.2010).
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): hauaplatsil kaks väikest samuti punasest poleeritud graniidist hauaplaati (ELISABET KEIS 1891 – 1966 HARRO KOIT 1914 – 1966)