Mälestise nimi Vao mõisa ait

Mõisaansamblisse kuuluv esinduslik 18.saj ehitatud majandushoone.

Kirjeldus

Hoone on 9-avalise kaaristuga, ristküliku-kujulise põhiplaaniga, aidale omase plaanilahendusega ja kõrge viilkatusega ehitus. Kuivati on ehitatud põhiliselt paekividest, mis on krohvitud lubikrohviga.
Mälestist iseloomustab edelaküljel olev avatud kaaristu oma säilinud algupärase laudislaega ja peakivist põrandaga ja kaaristu alla avanevate aidaustega. Säilinud on mõisa abihoonetele omased erikujulised avatud sarikaotsad ja eriprofiiliga karniis.

Vao mõis on hooneterikas mõisaansambel Vao ürgoru kaldal, hõlmab ka Vao tornlinnuse.
Mõis oli 1744.a-st kuni võõrandamiseni 1919 v. Rennenkampffide valduses. Mõis ehitati esinduslikult välja1770-80.a.-ail. Peahoone( hilisbarokne ühekorruseline puuehitis) on hävinud, säilinud on kõrvalhooned, mis moodustavad esindusliku hoonetekompleksi Vao ürgoru kaldal.
Vao mõisa ait on ehitatud 1780-1783. Säilinud on hoone kagupoolsel esikülje keskele müüritud kivi ehitusdaatumiga 1783. Hiljem valmistatud lohepeatuulelipule on lõigatud 1780. Algne poolkelpkatus asendati 19 saj. teisel poolel viilkatusega.
Mälestist kasutatakse kauplusena.